Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Το Πρόβλημα Σπινόζα, Irvin Yalom

Πέρασαν κιόλας τρεις μήνες από τότε που έγραψα τελευταία φορά στο Καφές και Βιβλία! Ω ναι! Κι όμως! Σκοπός μου άλλωστε εξ αρχής ήταν να γράφω όποτε διαβάζω κάποιο καλό βιβλιαράκι κι έπειτα να μοιράζομαι τις σκέψεις μου, τους προβληματισμούς και τις απόψεις μου μαζί σας. Lockdown  mood λοιπόν... Κάποιοι το βρήκαν ως ευκαιρία και χάθηκαν ανάμεσα σε σελίδες ωραίων κλασσσικών βιβλίων, κάποιοι διάβασαν λιγότερο - και με ρυθμούς χελώνας όπως εγώ – ενώ άλλοι καθόλου! Μακριά μας οι τελευταίοι δεν θέλουμε να τους ξέρουμε! Για να μην μακρηγορώ, και για να αλλάξω λίγο διάθεση θα σας πω ότι και εγώ διάβασα κάτι τους τελευταίους τρεις μήνες... και πράγματι χρειάστηκα και τους τρεις μήνες για να το ολοκληρώσω. Ισως το έκανα και λίγο επίτηδες προκειμένου να απολαύσω χωρίς βιασύνη ένα ακόμη υπέροχο του αγαπημένου μου ψυχοθεραπευτή Irvin Yalom.

Το Πρόβλημα Σπινόζα. Από τις Εκδόσεις Άγρα. Με μια λέξη θα το περιέγραφα ως «ατμοσφαιρικό». Η ιστορία εκτυλίσσεται την εποχή που ο Χίτλερ αναδύεται στο πολιτικό στερέωμα. Πλάι στον Χίτλερ και την ιδεολογία του στέκεται «υπερήφανα» ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ. Πρόκειται για ένα ακόμη φανατισμένο άτομο. Πολέμιος των Εβραίων και υπέρμαχος αποτρόπαιων εγκληματικών ιδεών. Μοναχικός, αντικοινωνικός και ισχυρογνώμων. Προβληματική και ατελής προσωπικότητα που επικαλύπτεται με δήθεν προσωπικές φιλοσοφικές αναζητήσεις. Μοναδικός του στόχος ήταν να εξαφανίσει τους Εβραίους που μόλυναν το γερμανικό έθνος. Παράδοξο αποτελεί το γεγονός ότι ίνδαλμά του αποτελούσε ο Γκαίτε, ο οποίος θαύμαζε και επαινούσε τον Σπινόζα, ο οποίος ήταν Εβραίος. Αυτό ήταν κάτι σαν κόκκινο πανί για τον Ρόζενμπεργκ. Η πλοκή εναλλάσσεται ανά κεφάλαιο, και κινείται κυρίως μεταξύ Άμστερνταμ, Ρωσίας και Γερμανίας. Είναι αριστοτεχνικός ο τρόπος με τον οποίο ο Γιάλομ επιλέγει να παρουσιάσει τα γεγονότα, δίδοντας έμφαση στους παράλληλους βίους των Σπινόζα και Ρόζενμπεργκ. Η φιλοσοφικές και υπαρξιακές αναζητήσεις ίσως να είναι και το μόνο κοινό τους στοιχείο. Ως χαρακτήρες διέφεραν πλήρως. Ο Σπινόζα αν και επαναστατικός για τα δεδομένα της εποχής του, ήταν ωστόσο πράος, ολιγαρκής, μοναχικός, έχοντας επιλέξει τον ασκητικό βίο. Από την άλλη πλευρά ο Ρόζενμπεργκ ήταν επίσης μοναχικός και επαναστατικός με την αρνητική όμως έννοια, αφού η ψευδοεπανάστασή του στόχευε στην αφαίρεση της ζωής ανθρώπων, με αιτία τη διαφορετικότητα. 
     
Ως προς τη δομή, θα έλεγα πως ξεκινάει ομαλά, και κάθε κεφάλαιο αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες της πλοκής. Προσωπικά θεωρώ πως στη μέση σχεδόν του βιβλίου οι περιγραφές είναι αρκετές και δημιουργείται μια «κοιλιά» νοηματικά, αλλά δεν κουράζει. Ξεχώρισα το κεφάλαιο που περιγράφεται ο χαρακτήρας του Ρόζενμπεργκ, στο οποίο διαφαίνεται ξεκάθαρα το ενδόμυχο μίσος του που εκδηλώνεται μέσα από μια σπασμωδική συμπεριφορά. Όσοι έχετε διαβάσει, αλλά και όσοι δεν έχετε διαβάσει τα υπόλοιπα βιβλία του Yalom, θα σας συναρπάσει και αυτό! Καλό σας διάβασμα!  

Αγοράστε το βιβλίο ΕΔΩ.

Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!