Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Ελεονόρα, Χάρης Γαντζούδης

Πριν ενάμιση χρόνο, ένα βιβλίο με πενήντα πεζά στάθηκε η αφορμή να ασχοληθώ σοβαρά με την κριτική βιβλίων και το Καφές και Βιβλία, που δημιουργήθηκε εντελώς τυχαία ένα αυγουστιάτικο απόγευμα. Το βιβλίο αυτό δεν ήταν άλλο από το Κλικ δευτερολέπτων του Χάρη Γαντζούδη.

Ενάμιση χρόνο λοιπόν μετά, γράφω ξανά για τον Χάρη, με ιδιαίτερη χαρά, ευγνωμοσύνη για το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ελεονόρα». Θέλω επίσης σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τον ίδιο και τις Εκδόσεις Λέμβος για την αποστολή του βιβλίου!

Ελεονόρα. Μια τραγική φιγούρα, που η ζωή της στέρησε σχεδόν τα πάντα, μα κυρίως την αγάπη και τον έρωτα της ζωής της. Από τη μέρα που γεννήθηκε ήταν σαν να έπεσε όλη η δυστυχία του κόσμου πάνω της. Βέβαια το παρελθόν της Ελεονόρας κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι. Η γιαγιά της και η μητέρα της, επίσης δεν στάθηκαν καθόλου τυχερές στη ζωή τους. Όλες ταλαιπωρήθηκαν από τον έρωτα. Κακοποιήθηκαν, βίωσαν τη μοναξιά, πάλεψαν να σταθούν στα πόδια τους αλλά η ζωή είχε άλλα σχέδια για αυτές. Το ίδιο και για την Ελεονόρα.

Η πλατεία του χωριού ήταν το σημείο που περνούσε όλη τη μέρα της. Εκεί τελείωσαν όλα. Στεκόταν με τις ώρες και περίμενε να φανεί η ζωή της. Ο Στέφανος. Έφυγε. Την άφησε για πάντα. Όμως πριν φύγει την κατέστρεψε ολοκληρωτικά εν αγνοία της. Πήρε μαζί του ό,τι ήταν να πάρει κι έφυγε, αφήνοντας τη με μια υπόσχεση και την προσμονή. Όπως όλοι γνωρίζουμε, δύσκολα τηρούνται οι υποσχέσεις, και φυσικά δεν τηρήθηκε. Τρελή την αποκαλούσαν όλοι. Την κορόιδευαν και την χλεύαζαν. Δεν την πλησίαζε κανείς από το χωριό, ούτε της μιλούσαν. Μέχρι που μια μέρα εμφανίστηκε ο νέος δάσκαλος του χωριού, ο Παντελής. Ποιος όμως θα είναι ο ρόλος του στην ιστορία της Ελεονόρας και του Στέφανου;

Ένα πρωί ανακοινώνεται στις ειδήσεις στην τηλεόραση η δολοφονία του Στέφανου Λαδά. Γνωστός καρδιολόγος, ευκατάστατη οικογένεια με τρία παιδιά. Διαβάζοντας κάθε σελίδα, διαπιστώνει ο αναγνώστης πως είναι πραγματική ειρωνεία και κατάντια να χτίζει κάποιο; την ευτυχία του πάνω στη δυστυχία των άλλων. Η γνωστή επιφανής οικογένεια, είναι η κλασσική «οικογένεια βιτρίνα». Πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού της κρύβονται μεγάλα μυστικά που η σκέψη και μόνο για την αποκάλυψή τους τρομάζει, και ωθεί το άτομο σε αποτρόπαιες πράξεις ώστε να συγκαλύψει ο,τιδήποτε μπορεί να θραύσει τη «βιτρίνα».

Ένα γράμμα κι ένα πρόσωπο - κλειδί στην ιστορία, παλεύει για την αποκατάσταση της αλήθειας πριν να είναι όντως αργά. Η Ελεονόρα κράτησε την υπόσχεσή της και τον περίμενε ως το τέλος. Εκείνος τι έκανε τελικά; Ποιος θα δικαιώσει τελικά την αναμονή και τη λαχτάρα της Ελεονόρας; Πολλοί την αποκαλούσαν τρελή, όσοι όμως την αποκάλεσαν ευαίσθητη ένιωσαν έστω και για μια στιγμή το δράμα αυτής της γυναίκας.

Φωτογραφία: Καφές και Βιβλία
Θα ήθελα να κλείσω την κριτική για αυτό το πραγματικά υπέροχο βιβλίο, με ένα σχόλιο για την γραφή και το ύφος του συγγραφέα, ο οποίος από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Παρατηρείται επίσης μια ανιούσα κλίμακα έντονων συναισθημάτων, που κορυφώνονται στο τελευταίο κεφάλαιο, ενώ οι περιγραφές δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία και ξεκλειδώνουν ομαλά την πλοκή.

Αγοράστε το βιβλίο ΕΔΩ

Δείτε προηγούμενες δημοσιεύσεις στο Καφές και Βιβλία για τον Χάρη Γαντζούδη: 
Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!