Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Η ζωή από το τζάμι περνά, Μαρία Παπαδοπούλου

Καλό μήνα σε όλους!!! Το βιβλίο αυτό επιτέλους έφτασε στα χέρια μου πριν μερικές ημέρες, το περίμενα καιρό μα τελικά άξιζε την αναμονή, και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτό θερμά, τη συγγραφέα Μαρία Παπαδοπούλου που μου το έστειλε!

«Η ζωή από το τζάμι περνά» από τις εκδόσεις Λέμβος. Ένας τίτλος δεκάδες συναισθήματα. Η πρώτη μου σκέψη διαβάζοντας τον τίτλο ήταν η μορφή ενός ανθρώπου, ο οποίος στέκεται πίσω από ένα παράθυρο και παρακολουθεί παθητικά τη ζωή του να εξελίσσεται με άλλους πρωταγωνιστές και όχι τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν ρωτήθηκε. Και γιατί να ρωτηθεί από τη στιγμή που αφέθηκε στη μοίρα του; Η ζωή περνά με ιλιγγιώδη ταχύτητα μπροστά από τα μάτια του, και είναι ανήμπορος να αντιδράσει, να αδράξει κάθε μέρα της και να σπάσει τα δεσμά μιας άθλιας ρουτίνας. Θεατής της ζωής του. Απλός θεατής.

Δεκαέξι ιστορίες, καθημερινές, από αυτές που καθώς τις διαβάζεις λες «σιγά μην συμβεί σε εμένα», «εγώ ποτέ δεν θα…», κι όμως ποτέ μη λες ποτέ. Κάθε σελίδα περιγράφει έναν άνθρωπο σαν εμένα, σαν εσένα και σαν οποιονδήποτε άλλον φίλο ή γνωστό σου, με όνειρα, συναισθήματα, φοβίες, απογοητεύσεις, καταστροφικές συνήθειες, κρυφές επιθυμίες, παράνομους έρωτες και τάσεις δολοπλοκίας σε βάρος άλλων.
Κάθε ιστορία αντικατοπτρίζει τη σκληρή πραγματικότητα. Η γραφή απλή, κατανοητή και οι περιγραφές ιδιαίτερα παραστατικές, και άκρως επιτυχημένες αφού κατά την ανάγνωσή τους δημιουργείται και η αντίστοιχη εικόνα στο μυαλό του αναγνώστη. Από την αρχή έως το τέλος τα συναισθήματα είναι έντονα, και στο τέλος σε αφήνουν με ένα ειρωνικό χαμόγελο καθώς ξεγυμνώνεται η ανθρώπινη ζωή.

Προσωπικά μου άρεσαν και τα δεκαέξι διηγήματα. Περισσότερο με άγγιξε η πρώτη και η τελευταία ιστορία.

Στην πρώτη, μια κοπέλα προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρό της να ασχοληθεί και να διακριθεί στην τέχνη ως αριστερόχειρας, τη στιγμή που η ίδια είναι δεξιόχειρας. Το όνειρο σταματά όταν η πόρτα ανοίγει και της φορούν έναν λευκό ζουρλομανδύα. Έπειτα ένας άνδρας εθισμένος στον τζόγο, γλιτώνει το τελευταίο δευτερόλεπτο από τα χέρια του εκβιαστή και δολοφόνου, που δεν ήταν άλλος από τον καλύτερό του «φίλο». Ένας έρωτας αποδεικνύεται αρρωστημένος, αφού στοχεύει στο θάνατο ενός ανυποψίαστου ατόμου, προκειμένου να ευημερήσει κάποιο άλλο. 

Φωτογραφία: Καφές και Βιβλία
Η ζωή από το τζάμι περνά, όπως και η Σοφία, που αποφασίζει να φύγει, να παρατήσει τον έγγαμο βίο που της στερεί την ελεύθερη ζωή, μα τελικά παραμένει, και σε αυτόν και ως θεατής της ζωής της. Τέλος, ένας έρωτας μεταξύ καθηγητή και φοιτήτριας, φτάνει έως το γραφείο του ψυχολόγου. Είναι τελικά απαγορευμένος αυτός ο έρωτας;

Αν σας αρέσει η ένταση και η απότομη εναλλαγή συναισθημάτων, σας προτείνω να διαβάσετε αυτό το βιβλίο… ανεπιφύλακτα!  


Αγοράστε το βιβλίο ΕΔΩ.


*(η Μαρία Παπαδοπούλου, είναι επίσης δημιουργός του προσωπικού της blog:

Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!