Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας, Βασίλης Ξηρός

Αισιόδοξα ξεκίνησε το νέο έτος για το Καφές και Βιβλία, αφού στις 7 Ιανουαρίου, έφτασε στα χέρια μου το πρώτο βιβλίο, με τίτλο «Η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας» από τον συγγραφέα Βασίλη Ξηρό και τις Εκδόσεις Κέδρος, και τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την αποστολή του βιβλίου, αλλά και για το ότι επέλεξε το blog μου!

Από την πρώτη στιγμή, αυτό που μου έκανε εντύπωση σε αυτό το βιβλίο ήταν ο τίτλος. Αμέσως το μυαλό μου πήγε στο υπέροχο έργο του Παπαδιαμάντη «Όνειρο στο κύμα» όπου το βασικό πρόσωπο της ιστορίας είναι επίσης ένας νέος της επαρχίας που βιώνει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα χαζεύοντας κρυφά μια νεαρή κοπέλα που κάνει μπάνιο στη θάλασσα γυμνή. Ωστόσο οι διαφορές των δυο ιστοριών είναι πολλές, το κοινό του όμως στοιχείο - και αρκετά έντονο καθ’ όλη την αφήγηση - είναι ο ερωτισμός. Συγκεκριμένα η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας. Η γυναικεία φιγούρα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Εξιδανικεύεται και γίνεται αιτία ύπαρξης, ωριμότητας, και επιβεβαίωσης της ανδρικής φύσης. Ο πόθος και η αγνότητα αντιμάχονται και συμβιβάζονται. Η ερωτική επιθυμία καταλήγει σε αμαρτία και καταστρέφει. Σε όλο το βιβλίο κυριαρχεί διάχυτος ερωτισμός, ο οποίος μένει σχεδόν πάντα ανεκπλήρωτος, απογοητεύει και ακόμη χειρότερα πληγώνει.

Σε αυτή την ιστορία, το πληγωμένο και απογοητευμένο πρόσωπο είναι ο Στέφανος. Παιδί της επαρχίας, και μιας παραδοσιακής οικογένειας. Μαθητής του δημοτικού, σχετικά μέτριος. Δεν αγαπούσε ιδιαίτερα το διάβασμα, ώσπου μια μέρα στάθηκε αυτό αιτία να αισθανθεί έλξη για το γυναικείο φύλο. Μέσα από τις περιγραφές ενός βιβλίου, ο Στέφανος άρχισε να φαντάζεται την ιδανική γυναίκα. Όμορφη και αξιαγάπητη σαν πριγκίπισσα.

Οι γυναίκες του περιβάλλοντός του σε τίποτα δεν έμοιαζαν με το πρότυπο που είχε στο μυαλό του. Μέχρι που οι προσδοκίες του βρήκαν ανταπόκριση στο πρόσωπο της νεαρής δασκάλας του. Μια ερωτική φαντασίωση που εξακολουθεί να υφίσταται και στις μέρες μας. Ήταν η πιο όμορφη γυναίκα που είχε δει ως τώρα! Την ερωτεύτηκε κρυφά. Την χάζευε στο μάθημα, και φρόντιζε να πηγαίνει διαβασμένος - όσο μπορούσε – προκειμένου να κερδίσει το ενδιαφέρον της. Εκείνη το είχε καταλάβει και του έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια. Μια μέρα που χιόνισε, εκείνη δεν μπόρεσε να πάρει το λεωφορείο να φύγει κι έτσι διανυκτέρευσε στο χωριό. Στο σπίτι της οικογένειας του Στέφανου! Ήταν η πιο ευτυχισμένη ημέρα για εκείνον, μα και η νύχτα! Η μετάθεση της αγαπημένης του δασκάλας ήταν σαν μαχαίρι στην καρδιά. Ο χρόνος τον βοήθησε να το ξεπεράσει και η συμμαθήτριά του η Σοφία. Το σπασικλάκι της τάξης. Η άριστη μαθήτρια (όπως κι εγώ άλλωστε!) και πάντα κομψά ντυμένη, σαν να είχε ξεπηδήσει από περιοδικό μόδας. Το πρώτο φιλί του ήταν με τη Σοφία. Το περίμενε καιρό,  από τότε που έγινε, το όνειρο δεν κράτησε πολύ. Ήταν Ιούνιος και τα σχολεία θα έκλειναν. Δεν θα έβλεπε τη Σοφία, αφού εκείνη ζούσε σε άλλο χωρίο. Κι έτσι έγινε. Δεν την είδε ξανά. Η Σοφία μετακόμισε. Έχασε τα ίχνη της, μα θα θυμάται για πάντα εκείνο το φιλί.
Φωτογραφία ©: Βασίλης Ξηρός, Καφές και Βιβλία. 

Σκεφτόταν να τα παρατήσει, και να μην ασχοληθεί για το επόμενο διάστημα με το θέμα «γυναίκες» αφού τόσο πολύ τον είχε πονέσει. Όμως πώς να τηρήσει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που ο «απαγορευμένος καρπός» για τον Στέφανο, ήρθε και εγκαταστάθηκε προσωρινά στο σπίτι του. Για πρώτη φορά σκέφτηκε τι θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά το φιλί. Η ερωτική επαφή. Το λαχταρούσε. Η πρώτη του επαφή είχε άσχημη κατάληξη. Η ερωτική επιθυμία κατέληξε σε αμαρτία και κατέστρεψε ζωές. Ενηλικιώθηκε κι όλα άλλαξαν. Έπρεπε να ζήσει αυτό που του αναλογούσε. Η ζωή πλέον ήταν στα χέρια του και ο έρωτας αναπόσπαστο κομμάτι της. 

Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους αγαπούν τον έρωτα, σε κάθε του όψη!

Αγοράστε το βιβλίο ΕΔΩ.

Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!