Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο, Nina George

Πόσο πιο όμορφη θα ήταν η καθημερινότητά μας, εάν όντως υπήρχαν «λογοτεχνικοί φαρμακοποιοί». Ακούγεται παράλογο ή πρωτότυπο; Κι αν τελικά υπήρχε στη γειτονιά σας ένα βιβλιοπωλείο με στόχο να «γιατρεύει» τον πόνο των αναγνωστών, θα το επισκεπτόμασταν; Προσωπικά εγώ ναι. Υποστηρίζω, και θα συνεχίσω να υποστηρίζω, την άποψη ότι τα βιβλία είναι το φάρμακο της ψυχής και του μυαλού. Πράγματι, τα βιβλία είναι το μόνο ακίνδυνο φάρμακο για το ανθρώπινο σώμα και τον νου. Την ίδια ακριβώς σκέψη είχε και η συγγραφέας  του βιβλίου Το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο, η Nina George.

Βασικός χαρακτήρας ο κύριος Περντί, ως «λογοτεχνικός φαρμακοποιός». Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου, όχι όμως ενός συνηθισμένου βιβλιοπωλείου, αλλά ενός πλωτού! Ως φανατικός και εθισμένος αναγνώστης, είχε μετατρέψει τη βάρκα του σε βιβλιοπωλείο, με σκοπό να «συνταγογραφεί» μυθιστορήματα στους ασθενείς - αναγνώστες, που επισκέπτονταν κατά συρροή τη βάρκα του, στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα. Το σημείο που βρισκόταν αγκυροβολημένο το «φαρμακείο» του ήταν ιδανικό. Μπορούσες από εκεί να χαζέψεις το όμορφο Παρίσι, αποστασιοποιημένος από τη βοή των αυτοκινήτων και το πλήθος κόσμου, περιτριγυρισμένος από ένα σωρό βιβλίων. Βέβαια, κάθε άλλο παρά σωρό θα περιέγραφε κανείς τα βιβλία του. Όλα ήταν ταξινομημένα ανάλογα με την «ασθένεια» που αντιμετώπιζε ο καθένας. Οι περισσότεροι αναγνώστες κατέφευγαν εκεί συνήθως λόγω κάποιου χωρισμού, απώλειας, ή απογοήτευσης.

Φωτογραφία: Καφές και Βιβλία
Ο κύριος Περντί πάντα έβρισκε το κατάλληλο βιβλίο – φάρμακο σε όλους. Άλλωστε και ο ίδιος «νοσούσε» από την απώλεια μιας παλιάς μεγάλης αγάπης, που εξακολουθούσε ακόμη να στοιχειώνει τις μέρες και πόσο μάλλον τις νύχτες του. Έφυγε εκείνη. Εξαφανίστηκε για πάντα, αφήνοντας πίσω της μόνο ένα γράμμα και αμέτρητα γιατί. Καμία άλλη εξήγηση. Ζούσαν κάποτε μαζί στο σπίτι, που κατοικεί ακόμη ο Περντί. Δεν άνοιξε ποτέ το γράμμα, κι ένα δωμάτιο του σπιτιού του έμεινε για πάντα κλειδωμένο. 

Διάβαζε για να ξεχάσει. Προέτρεπε κι άλλους να κάνουν το ίδιο. Μια μέρα μπήκε στον πειρασμό να ανοίξει το γράμμα, κι ήρθε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη και πιο πικρή αλήθεια της ζωής του. Όλα τα γιατί βρήκαν απάντηση. Αποφάσισε να σηκώσει άγκυρα και να φύγει στη νότια Γαλλία, να ξεκινήσει μια νέα ζωή από το μηδέν. Να ζήσει όλα αυτά που στερήθηκε σε όλη αυτή τη μάταιη προσμονή. Πότε δεν θα την ξεχάσει όμως. Μακριά από το πολυσύχναστο αστικό κέντρο του Παρισιού, απολαμβάνει τη φύση και την ηρεμία του νότου, έχοντας ως συνταξιδιώτες, έναν γνωστό Γάλλο νεαρό συγγραφέα κι έναν ερωτοχτυπημένο σεφ.  

Μια σειρά από ευτράπελα γεγονότα, αποκαλύψεις και αλλαγές εκτυλίσσονται μέσα από τις σελίδες αυτού του ρομαντικού μυθιστορήματος. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο ανάγνωσμα το οποίο παρακινεί κάθε αναγνώστη να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του. Ένα βιβλίο για τα ίδια τα βιβλία και την επιρροή τους στην ψυχολογία του ατόμου, αποδεικνύοντας εν τέλει με αριστοτεχνικό τρόπο, πως το διάβασμα γιατρεύει και έχει τη δύναμη να αλλάξει το μέλλον μας.

George, Nina (2016), Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο, Αθήνα: Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Αγοράστε το βιβλίο Εδώ.

Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!