Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ταξίδεψα για να σε βρω, Φένια Τσαγανάκη - Νίκος Βαρδάκας

Με ένα ταξίδι στις σελίδες ενός πολύ όμορφου βιβλίου ξεκίνησε για εμένα ο Μάρτιος. Ήταν ένα από αυτά τα νοητά ταξίδια που κάνουμε όλοι οι αναγνώστες, ειδικά τώρα που εγκλεισμός δεν επιτρέπει κάποια άλλη πραγματική απόδραση. Προσωπικά δεν είμαι ο τύπος ανθρώπου που θα φτιάξει τη βαλίτσα του τη στιγμή και την επόμενη θα βρίσκεται σε μια αίθουσα αναχώρησης για οποιονδήποτε προορισμό. Γενικώς πάντα ταξίδευα -όσο ταξίδευα- μόνη. Είναι ο δικός μου τρόπος διαφυγής από τη ρουτίνα, μόνο όταν δεν την αντέχω!  

Ας αφήσω λίγο το comfort zone μου, καθώς και το διάβασμα του διδακτορικού και ας γράψω για κάτι διαφορετικό από αυτά που έχω συνηθίσει να διαβάζω ως τώρα...!


Σήμερα σας παρουσιάζω το νέο βιβλίο της Φένιας Τσαγανάκη και του Νίκου Βαρδάκα (τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την αποστολή αυτού του βιβλίου, όπως και των προηγούμενων βιβλίων του καθώς έχει τιμήσει δεόντως το Καφές και Βιβλία) με τίτλο «Ταξίδεψα για να σε βρω» από τις Εκδόσεις Ελκυστης. Αυτό που προσέλκυσε εξ αρχής το ενδιαφέρον μου ήταν να δω πως η παραστατική λογοτεχνική γραφή του Νίκου, θα μπορούσε να «ντύσει» τις ταξιδιωτικές εμπειρίες της Φένιας. Πράγματι αυτό επιτεύχθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο ώστε να μην διακρίνω αρχικά ποιος έγραψε κάθε κεφάλαιο. Από την άλλη πλευρά η γοητευτική περιγραφή των ταξιδιωτικών προορισμών μου δημιούργησε ζωντανές εικόνες στο μυαλό, που όντως ταξίδεψα κι εγώ μαζί.

Κεντρικά πρόσωπα η Ευθυμία και ο Αλέξανδρος. Μια ταξιδιάρα ψυχή κι ένας υπάλληλος τράπεζας πρωταγωνιστούν στις σελίδες του βιβλίου.

Φωτογραφία από: https://www.koukidaki.gr/

Η Ευθυμία είναι μια ανεξάρτητη και αυθύπαρκτη προσωπικότητα που δεν εγκλωβίζεται στα στερεότυπα και τη ζωή όπως οι άλλοι την έχουν ορίσει. Για εκείνη βασική αξία της ζωής είναι η ελευθερία, και μάλιστα η ελευθερία επιλογών ακόμη και αν μοιράζεται τη ζωή με κάποιον άλλον. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό και η δίψα για πραγματική ύπαρξη έξω από τους γκρίζους τοίχους την οδήγησαν να ταξιδέψει από τη βορειοευρωπαϊκή πρωτεύουσα της Σουηδίας τη Στοκχόλμη, στο μυθικό Halong Bay του Βιετνάμ με μοναδική παρέα τη «Βάρδια» του Καββαδία, την Περσέπολη του Ιράν, τις Στέπες, το μαγευτικό Παρίσι, την Κολομβία, το Μεξικό, έως το Τσερνόμπιλ και την Παλαιστίνη. Προορισμοί που σπάνια μια γυναίκα επιλέγει να ταξιδέψει μόνη, η Ευθυμία τόλμησε να τους επιλέξει και να αδράξει κάθε στιγμή γεμίζοντας το ημερολόγιό της με αξέχαστες εικόνες και συναισθήματα.

Ο Αλέξανδρος, βρίσκεται στο άλλο άκρο. Είναι ένας συνηθισμένος εργαζόμενος, πνιγμένος από την εργασιακή ρουτίνα. Συνήθως η παρέα του περιοριζόταν σε ένα ποτήρι αλκοόλ τα καλοκαιρινά ιδίως βράδια στο μπαλκόνι του. Η μηχανή του ήταν η μόνη ελευθερία που απολάμβανε κατά τη διαδρομή προς και από τον εργασιακό του χώρο. Αυτό που του έλειπε ήταν αφενός το «σπάσιμο» της ρουτίνας του και αφετέρου μια σύντροφος, όπως αυτός την είχε ονειρευτεί. Πόσα βράδια πέρασε χαζεύοντας την πανσέληνο από το μπαλκόνι του μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα του αστικού τοπιού, όσο η σύντροφος της ζωής του δεν είχε ιδέα ότι την αναζητά, κι εκείνος δεν είχε ιδέα ότι υπάρχει εκείνη που θα τον απεγκλώβιζε από την στρυφνή καθημερινότητά του.

Αν αγαπάτε τα ταξίδια, την ελευθερία και τα έντονα συναισθήματα πρέπει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο!

Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ

Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!