Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Χάρης Γαντζούδης: η συγγραφή είναι μια διέξοδος

Κλικ δευτερολέπτων

Με ιδιαίτερη χαρά γράφω για δεύτερη φορά εδώ στο Καφές και Βιβλία, για ένα άτομο εξαιρετικά δημιουργικό και συναισθηματικό. Πρόκειται για τον Χάρη Γαντζούδη. Πριν τρεις μήνες περίπου, έλαβα ένα email από τον ίδιο, δίνοντάς μου έτσι την ευκαιρία να γνωρίσω το νέο του βιβλίο «Κλικ δευτερολέπτων» από τις Εκδόσεις Λέμβος
Χθες 3 Νοεμβρίου του 2018, είχα μια πολύ ευχάριστη συνάντηση, αφού ο Χάρης ήρθε στην Κέρκυρα με σκοπό να παρουσιάσουμε μαζί το «Κλικ δευτερολέπτων». Πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενη που τον γνώρισα, καθώς αυτή ήταν και η πρώτη μου σκέψη αφότου διάβασα το βιβλίο του. Από τις πρώτες σελίδες το ύφος γραφής και η δομή της σκέψης του μεταφέρει έντονα συναισθήματα στον αναγνώστη. Προσωπικά, σε κάθε σελίδα αναγνώριζα ένα κομμάτι του εαυτού μου, ή έφερνα στο μυαλό μου παρόμοιες καταστάσεις που βιώνουν άλλα φιλικά μου πρόσωπα. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε έναν πολύ όμορφο και ζεστό χώρο, το Βιβλιοπωλείο - Καφέ «Πλους». Έχω περάσει ατελείωτες ώρες διαβάσματος και περισυλλογής εκεί ως φοιτήτρια, και φυσικά εξακολουθώ να το επισκέπτομαι.

Ποιος είναι ο Χάρης;

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο και ζει στην Αθήνα. Το πρώτο του διήγημα «Το ταξίδι» δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2012 στο Deity.gr και από τότε πολλά κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορα περιοδικά και blogs. Διατηρεί μόνιμες στήλες στο BOOKTOUR και στο MUSEEKart. Μέσα από τον τρόπο γραφής του - ακόμη κι αν κάποιος δεν τον έχει γνωρίσει από κοντά - μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που διατηρεί χαμηλό προφίλ, προτιμάει να μιλάει για τα βιβλία του παρά για τον ίδιο, κάτι που σπάνια συναντάμε. Δεν του αρέσει να αυτοαποκαλείται «συγγραφέας» και ουδέποτε όπως μας είπε, θα έγραφε κάτι μόνο και μόνο επειδή αυτό «πουλάει» και «προσελκύει εύκολα» το αναγνωστικό κοινό. Θεωρεί τη συγγραφή ως διέξοδο από την καθημερινότητα και όχι μέσο (αυτο)προβολής. 

Όλα ξεκίνησαν από ένα σημειωματάριο.

Ο Χάρης δεν είχε εξ αρχής σκοπό να γράψει 50 μικρά πεζά με την προοπτική να τα εκδώσει. Όλα ξεκίνησαν από ένα σημειωματάριο! Κι όμως. Όπως μας είπε ο ίδιος, μια μέρα ένας φίλος του, του χάρισε ένα όμορφο σημειωματάριο και άρχισε να καταγράφει σταδιακά κάποιες σκέψεις του, βιώματα, γεγονότα και στιγμές γεμάτες από έντονα συναισθήματα που θεωρούσε πως έπρεπε να καταγραφούν για να μην ξεχαστούν με το πέρασμα του χρόνου. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Κλικ δευτερολέπτων.

Συναισθήματα.

50 διαφορετικές καθημερινές καταστάσεις, πρόσωπα και συναισθήματα με μια χροιά απαισιοδοξίας και αρνητισμού… «Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος να παρουσιάσω ανθρώπους γεμάτους χαρά, η χαρά βιώνεται και τελειώνει… οι δύσκολες καταστάσεις είναι αυτές που σου αφήνουν κάτι. Στόχος είναι να αναγνωρίσει κάποιος και να ξεπεράσει τα εμπόδια στη ζωή του και να μην μείνει αγκιστρωμένος εξ αιτίας αυτών» απάντησε ο Χάρης όταν τον ρώτησα γιατί δίνει έμφαση στα αρνητικά συναισθήματα.

Το «κλικ» που ξεχωρίζει.

Και τα 50 μικρά πεζά είναι απόρροια προσωπικών βιωμάτων του. Αυτό που εν τέλει ξεχωρίζει ο ίδιος – αλλά και πολλοί αναγνώστες - είναι το 48 «Ελεονόρα, η τρελή του χωριού…». Η τραγική μορφή της γυναίκας, με μια ζωή βουτηγμένη στο θάνατο και τη μοναξιά. Προδομένη από τον μεγάλο έρωτα της ζωής της. Πάντα τον περίμενε όμως δεν γύρισε ποτέ. Η κοινωνία την κατακρίνει αντί να συμπαραστέκεται στο δράμα της. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και στις μέρες μας, διότι σπάνια άνθρωπος θα πει καλό για άλλον άνθρωπο. Τι θα γίνει όμως με την Ελεονόρα;

Θα υπάρξει και συνέχεια...

Η ιστορία της Ελεονόρας και η ανταπόκριση του κοινού σχετικά με αυτή, αποτέλεσε έναυσμα για τον Χάρη ώστε να ξεκινήσει ένα ακόμη βιβλίο, και μάλιστα τη στιγμή όπου ο ίδιος δεν είχε σκοπό να γράψει άμεσα κάτι άλλο, αφού το Κλικ δευτερολέπτων κάλυψε απολύτως την ανάγκη του να καταγράψει και να εξωτερικεύσει όσα βίωσε και ένιωσε.

* Βιβλία του: 
  • Οι πρώτες σελίδες (διηγήματα)
  • Κύκλοι στη θάλασσα... κι άλλες ιστορίες (διηγήματα)
  • Δικό μου, δικό μου (παραμύθι)
  • Για μια Πόλη (νουβέλα)
  • Μα δε θέλω αδερφάκι (παραμύθι)
  • Τα κενά... και άλλα σκόρπια συναισθήματα (ποιήματα)
  • Σώματα (ποιήματα) 
  • Η απεργία των λαχανικών (παραμύθι)
  • Ν΄αντέχω (ποιήματα)
  • Ένα ψάρι που φοβάται τον βυθό (παραμύθι)

Συμμετοχές: 
  • Tweet_Stories, Λογοτεχνία σε 140 χαρακτήρες (διηγήματα)
  • Μια παράξενη Κυριακή (διηγήματα)
  • Τριάντα τρία (διηγήματα)
  • Ένα ταξίδι αλλιώς (διηγήματα)
  • 2η Ομαδική Ποιητική Συλλογή (ποιήματα)
  • Ιστορίες μπονσάι (διηγήματα)
  • Ανθολόγιο Ποιήσεως - Καλοκαίρι 2017 (ποιήματα)  
(* όπως αναφέρονται στο Κλικ δευτερολέπτων. Δείτε περισσότερα εδώ. )

Στιγμές από την παρουσίαση! 

Βιβλιοπωλείο - Καφέ "ΠΛΟΥΣ", Νικηφόρου Θεοτόκη 91, Κέρκυρα.
Παρουσίαση Βιβλίου, Κλικ δευτερολέπτων, Χάρης & Σοφία
 3/11/2018
Χάρη σε ευχαριστώ. 

Εις το επανιδείν! 

Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!