Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Εκεί που ανθίζουν οι κραυγές, Νίκος Βαρδάκας

Θα ξεκινήσω αυτό το review με ένα ευχαριστώ στον Νίκο Βαρδάκα συγγραφέα του βιβλίου «23», ο οποίος επέλεξε για δεύτερη φορά το Καφές και Βιβλία, καθώς κι εμένα για να σας παρουσιάσω το έργο του. Αυτή τη φορά, έλαβα από τον ίδιο το νέο του βιβλίο με τίτλο «Εκεί που ανθίζουν οι κραυγές» από τις και του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο.

Πριν ένα μήνα περίπου έλαβα αυτό το βιβλίο, το οποίο συντρόφευε όλα τα βροχερά πρωινά του Νοέμβρη. Από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκα τη διαφορά από το πρώτο το βιβλίο του συγγραφέα. Είναι και τα δυο εξίσου - αυτό που λέμε- καλογραμμένα, το δεύτερο όμως είναι σαν μια γροθιά στο στομάχι του αναγνώστη, αφού η πραγματικότητα περιγράφεται όπως ακριβώς είναι. Σκληρή.

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο, είναι ότι το βιβλίο διακρίνεται σε δυο μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελείται από δεκατέσσερις ενότητες, και το δεύτερο από εννέα ενότητες. Η διαφορά έγκειται στο ότι η πρώτη περιλαμβάνει δεκατέσσερις χαρακτηρισμούς, ιδιότητες, καταστάσεις και συναισθήματα, ενώ η δεύτερη εννέα ενότητες και αντιστοίχως εννέα ονομασίες ζώων.

Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας θέλει να δείξει τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα, τονίζοντας την ανάγκη και των δυο για επιβίωση, την αντιμετώπιση δυσκολιών, καθώς και την επίτευξη στόχων, είτε πρόκειται για τροφή από τη μια, είτε για μια ελεύθερη ζωή από την άλλη. Τόσο ο άνθρωπος όσο και τα ζώα, έχουν άγρια ένστικτα, ανάγκη να επιτεθούν προκειμένου να αναδειχθούν και να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε άλλα, ώστε να σπάσουν κάθε περιορισμό.

Ο «ιδανικός» άνθρωπος αναζητά την ηρεμία του στις τέχνες, όπως η μουσική. Είναι αισιόδοξος κόντρα στη μιζέρια της καθημερινότητας που τον περιβάλλει. Είναι ονειροπόλος και δεν ντρέπεται για αυτό. Προστατεύει τα κεκτημένα του ως κόρη οφθαλμών. Τον χαρακτηρίζει τρέλα και αγαπά με τον δικό του τρόπο. Είναι ταπεινός, και αισθάνεται πλούσιος και ευγνώμων για όσα έχει, χωρίς να λυπάται για όσα δεν έχει. Είναι δημιουργικός και ταυτόχρονα αρνείται να αποβάλλει την παιδικότητά του ως απάντηση στον χρόνο που τον θέλει να γερνάει.

Ο «ιδανικός άνθρωπος», δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Αντικρίστε την πραγματικότητα, μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, και νιώστε ευγνωμοσύνη. 

Είναι το βασικό χαρακτηριστικό που χρειάζεται κάποιος για να ευτυχεί.

Αγοράστε το βιβλίο ΕΔΩ. 

Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!