Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Πώς να είσαι Παριζιάνα όπου κι αν βρίσκεσαι. Έρωτας, στυλ και κακές συνήθειες


Πέρασε κι όμως σχεδόν ενάμισης μήνας από την τελευταία φορά που έγραψα κάτι εδώ στο Καφές και Βιβλία. Παρ’ όλο που οι στιγμές μου με καφέ και βιβλία ήταν πολλές μέσα σε αυτό το διάστημα, λόγω υποχρεώσεων δεν κατάφερα να τις μοιραστώ μαζί σας.  Λένε πως τίποτα δεν πάει χαμένο, και συμφωνώ. Ωστόσο, θα μοιραστώ έστω και καθυστερημένα τις απόψεις και τα συναισθήματα που μου δημιούργησαν όσα βιβλία διάβασα.



Στις αρχές Μαρτίου, έφτασε στα χέρια μου ένα πολύ ωραίο βιβλίο το οποίο ήθελα εδώ και μήνες να αγοράσω, αλλά έψαχνα την κατάλληλη στιγμή για να το κάνω. Ήθελα να απολαύσω και να αποστηθίσω κάθε του σελίδα. Περίμενα (κι εγώ αλλά και το βιβλίο στο ράφι της μικρής κομψής βιβλιοθηκούλας μου) να ξεκινήσω να το διαβάζω εκείνη ακριβώς τη στιγμή που θα ένιωθα καλά με τον εαυτό μου. Κι έτσι έγινε! Πολλοί γνωρίζουν (τουλάχιστον καλοί φίλοι και γνωστοί) τον έρωτά μου με το Παρίσι! Την πόλη που μοιάζει με έργο τέχνης. Τους κατοίκους της που είναι σαν βγαλμένοι από τις σελίδες γνωστού γαλλικού περιοδικού μόδας. Τα κρουασάν και τον καφέ τους (δεν πίνουν γαλλικό καφέ όχι! ο καφές που προτιμούν λέγεται καφέ κρεμ, κάτι σαν τον καπουτσίνο δηλαδή). Τα βιβλιοπωλεία και τα παλαιοπωλεία τους. Και γενικώς όλα! Ναι όλα!

Ας επιστρέψω όμως στον λόγο που γράφω σήμερα! Σε ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο με τίτλο «Πώς να είσαι Παριζιάνα όπου κι αν βρίσκεσαι. Έρωτας, στυλ και κακές συνήθειες». Νομίζω ο τίτλος αντιπροσωπεύει επάξια, τόσο το ίδιο το βιβλίο, όσο και τη γαλλική κουλτούρα. Αποτελείται από 5 κεφάλαια. Πρόκειται για την επιτομή του γαλλικού τρόπου ζωής! Αφορισμοί για τη διατήρηση της θηλυκότητας και του γυναικείου δυναμισμού. Πίστη στον εαυτό και στα «όπλα» που διαθέτει κάθε γυναίκα, από το άρωμα της μέχρι τον τρόπο που φλερτάρει ή… μάλλον σνομπάρει. Ο σνομπισμός αποτελεί φυσικό χαρακτηριστικό των Γαλλίδων. Η παριζιάνικη γοητεία πρεσβεύει, το κομψό αλλά απολύτως απλό στυλ. Τόσο απλό ώστε να προκαλεί εντύπωση ταυτόχρονα. Ελάχιστο μακιγιάζ μεν, έντονα κόκκινα χείλη δε. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Λέξεις που υπονοούνται, διότι η φλυαρία δεν είναι κάτι που της ταιριάζει. Ο έρωτας, η μελαγχολία, η απιστία, και το μπλε μαρέν είναι για την παριζιάνα ότι και ο αέρας που αναπνέει. Δεν ζει χωρίς αυτά! Έχει άποψη για όλα, η οποία είναι πάντα αντίθετη από αυτή των υπολοίπων! Παράξενο και τόσο θελκτικό πλάσμα τελικά. Και ποια δεν θα ήθελε να της μοιάσει όμως!

Κλείνοντας, αυτό που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, καθώς φέρνω στο μυαλό μου ψήγματα από το βιβλίο είναι η εξής φράση:

«Εσύ η ίδια είσαι ο πρίγκιπάς με το άσπρο άλογο που θα σε σώσει. Πρώτα εσύ κι ύστερα οποιοσδήποτε άλλος».

Γράψτε αυτή τη φράση σε ένα χαρτάκι και κολλήστε τη σε ένα ευδιάκριτο σημείο του σπιτιού σας, διότι, αυτή είναι η αλήθεια.

Καλό υπόλοιπο της Κυριακής σε όλους!

Μας περιμένει μια δημιουργική εβδομάδα!

Σ.


Τίτλος: Πώς να είσαι Παριζιάνα όπου κι αν βρίσκεσαι. Έρωτας, στυλ και κακές συνήθειες

Συγγραφείς: Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret, Sophie Mas. 

Χαρακτηριστικά: μαλακό εξώφυλλο. 

Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά 

Γλώσσα: Ελληνικά 

Έτος Γ' έκδοσης: 2017 

Εκδόσεις: BELL 



2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον...με κάνει να θέλω να ζήσω στο Παρίσι! Σίγουρα θα το αγοράσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω! (με την ελπίδα.. όντως να πάω να ζήσω για πάντα στο Παρίσι!)

      Διαγραφή

Πες μας τη γνώμη σου!