Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Η Εποχή των Κερασιών


Η Ορελί Μπρετέν και το εστιατόριό της Le Temps de Cerises (Η εποχή των Κερασιών), είναι τα βασικά συστατικά όχι μόνο του παρόντος μυθιστορήματος, αλλά και ενός ακόμη με τίτλο «Γυναικεία χαμόγελα» του οποίου ο συγγραφέας ονομάζεται Ρόμπερτ Μίλλερ. Μια μέρα που φαινόταν ίδια με όλες τις άλλες, για την Ορελί κατέληξε να είναι μια από τις χειρότερες της ζωής της έως εκείνη τη στιγμή που επέστρεψε σπίτι της και ανακάλυψε πως ο άνθρωπος με τον οποίο είχε σχέση εδώ και δυο χρόνια  την παράτησε αφήνοντάς της μόνο ένα σημείωμα επάνω στο τραπέζι, χωρίς καμία άλλη εξήγηση. Το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο και αρκετά ειλικρινές, προκαλώντας της το μεγαλύτερο ψυχικό πόνο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μερικές φράσεις: «Ορελί, γνώρισα τη γυναίκα της ζωής μου. Λυπάμαι που έπρεπε να γίνει τώρα, άλλα όπως και να ‘χει κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Να προσέχεις τον εαυτό σου. Κλοντ.» Εκείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκε καθόλου. Ένα μπουκάλι κρασί και αρκετά τσιγάρα ήταν η παρέα στο κλάμα της. Την επόμενη ημέρα το εστιατόριό της παρέμεινε κλειστό. Βγήκε στους δρόμους του Παρισιού κι άρχισε να περπάτα χωρίς κανέναν προορισμό, μέχρι να αδειάσει το μυαλό της. Η αγαπημένη φίλη της Μπερνατέτ έκανε ό,τι μπορούσε για να της φτιάξει τη διάθεση, όμως ήθελε να μείνει μόνη της κάποιες ώρες.

Καφές και Βιβλία! 
Το απόγευμα, παρ΄ όλο που έβρεχε και είχε κρύο θέλησε να βγει μια ακόμη βόλτα. Αυτή τη φορά στάθηκε στη γέφυρα των Τεχνών (Pont des Arts) και χάζευε τα νερά του ποταμού. Χωρίς να το καταλάβει, όση ώρα στεκόταν εκεί, την παρατηρούσε από κοντά ένας αστυνομικός, ο οποίος πίστευε πως η ίδια ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή της, αφού όπως είναι γνωστό όταν κάποιος στέκεται για τόση ώρα στη γέφυρα ή πολύ ερωτευμένος είναι ή τελικά πέφτει από αυτή. Η Ορελί νιώθοντας κατα κάποιο τρόπο ενοχλημένη του εξήγησε πως δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά. Έφυγε αλλά εκείνος συνέχισε να την ακολουθεί. Η Ορελί σχεδόν τρέχοντας μπήκε στο πρώτο μαγαζί που βρήκε ανοικτό μπροστά της. Ήταν ένα βιβλιοπωλείο, το Κάπρικορν! Δεν ήταν φανατική αναγνώστρια σε καμία περίπτωση, και το γεγονός αυτό της προξένησε αμηχανία, την οποία και προσπάθησε να κρύψει όταν ο Πασκάλ Φερμιέ –ο ιδιοκτήτης του- τη ρώτησε αν χρειάζεται βοήθεια. Μετά από ένα τέταρτο βγήκε κρατώντας ένα βιβλίο με τίτλο «Γυναικεία χαμόγελα». 
Εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζε πως αυτό το βιβλίο θα της άλλαζε τη ζωή.

Εκείνο το βροχερό απόγευμα, αφού έφτασε στο σπίτι της, ετοίμασε τσάι και κάθισε να διαβάσει το βιβλίο. Για ένα ακόμη βράδυ δεν κοιμήθηκε καθόλου. Από την πρώτη σελίδα, κατάλαβε πως αυτό το βιβλίο είχε «κάτι δικό της». Η ιστορία ήταν βασισμένη στο εστιατόριό της και την ίδια. Αναρωτήθηκε πως έγινε αυτό. Βάλθηκε να γνωρίσει τον συγγραφέα και να μάθει όλη την αλήθεια, όμως μια σειρά από εμπόδια, κι ένας άκρως εσωστρεφής χαρακτήρας καθιστούν δύσκολη την εκπλήρωση της επιθυμίας της. Τι θα γίνει όμως όταν μάθει μετά από καιρό, πως όλο αυτό ήταν μια καλοστημένη «απάτη»; Ποια θα είναι η αντίδρασή της όταν αντιληφθεί πως ένας άνδρας που γνώρισε αν και επιμελητής του εκδοτικού οίκου του συγκεκριμένου βιβλίου, είναι τελικά αυτός ο συγγραφέας με ψεύτικο όνομα, και της το έκρυβε επειδή την είχε ερωτευθεί; Θα αντέξει η Ορελί την προδοσία για δεύτερη φορά; Μια άκρως ρομαντική ιστορία γεμάτη ανατροπές με φόντο το χειμωνιάτικο Παρίσι που θα σας συνεπάρει.

Βιβλίο: Μπαρρό, Νικολά (2017), Η Εποχή των Κερασιών, Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη. 

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία!!!

Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!