Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Shakespeare and Company: Ένα παραμυθένιο βιβλιοπωλείο στην καρδιά του Παρισιού

Το Shakespeare and Company, είναι το πιο διάσημο βιβλιοπωλείο όχι μόνο στο Παρίσι, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεται σε μια γραφική περιοχή, το Notre Dam (37 Rue de la Bucherie), από την οποία φαίνεται ο ποταμός Σηκουάνα, και η Παναγία των Παρισίων όπου βρίσκονται πολύ κοντά. Άνοιξε το 1951. Ιδιοκτήτης του Τζορτζ Γουίτμαν.
Shakespeare and Company, Η βιτρίνα, τα βιβλία και τα έργα τέχνης!












Το όνομα που του δόθηκε αρχικά ήταν το "Le Mistral", όμως αργότερα μετονομάστηκε σε
"Shakespeare and Company" -την ονομασία που διατηρεί έως σήμερα- προς τιμήν του προηγούμενου βιβλιοπωλείου της Sylvia Beach το οποίο έκλεισε το 1962. Από τη δεκαετία του '50 έως και σήμερα αποτελεί καταφύγιο συγγραφέων, καλλιτεχνών και άλλων εξεχουσών προσωπικοτήτων.
Περίπου, ίσως και περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες εν δυνάμει συγγραφείς, και ακόμα φυσικά περισσότεροι αναγνώστες έχουν περάσει από αυτό το χώρο, είτε για διάβασμα και συγγραφή, είτε για να χαλαρώσουν στα βελούδινα βιντάζ ανάκλινδρα που διαθέτει.
Η παράδοση του καταστήματος συνεχίστηκε - και συνεχίζεται  - και μετά το θάνατο του Γουίτμαν, από την κόρη του Σύλβια και τον σύζυγό της Ντέιβιντ (από το 2001 και μετά), με εκδηλώσεις, τιμητικά βραβεία για νέους συγγραφείς, ιδιαιτέρως της σύγχρονης αγγλόφωνης λογοτεχνίας.
Παρατηρώντας εξωτερικά το Shakespeare and Company, θα μπορούσε να πει κάποιος πως θυμίζει περισσότερο παλαιοπωλείο με κειμήλια παρά βιβλιοπωλείο. Στις βιτρίνες του δεσπόζουν παλαιές και σπάνιες εκδόσεις δερματόδετων βιβλίων και μπαρόκ έργα τέχνης, τα οποία συνθέτουν την αριστουργηματική του εικόνα, εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη, περαστικό και οποιονδήποτε άλλο από την πρώτη κιόλας ματιά.
Στο εσωτερικό του παλαιά και πολύτιμα βιβλία κατακλύζουν το χώρο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι είναι βιβλιοθήκη και όχι βιβλιοπωλείο, όπως άλλωστε θεωρείται "βιβλιοπωλείο- βιβλιοθήκη"και μοναδικό στο είδος του!
Ο εσωτερικός χώρος...
Πολλοί λένε πως μοιάζει 'Σαν να έχει βγει από παραμύθι", με τη διακόσμησή του να επιβεβαιώνει απολύτως αυτή τη φράση. Αυτό που ίσως δεν φαντάζεται κάποιος είναι ότι ο πρώτος όροφος αποτελεί όπως θα λέγαμε σήμερα "guest house". Πρόκειται για ένα "καταφύγιο" το οποίο πολύ συχνά φιλοξενεί ταξιδιώτες, συγγραφείς, φοιτητές καθώς και οποιονδήποτε άλλο εφόσον το επιθυμεί, υπό δυο όρους, α) να διαβάζουν ένα βιβλίο την ημέρα και β) να εργάζονται στο κατάστημα δυο ημέρες την εβδομάδα (δηλαδή μπορεί κάποιος να μείνει εκεί, δωρεάν!). 
Το "Guest House" στον πρώτο όροφο!
Οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν και να δανειστούν βιβλία, να ξεκουραστούν στον πρώτο όροφο ή ακόμη να πιουν καφέ στον εξωτερικό του χώρο στην είσοδο όπου υπάρχουν τραπεζάκια... φυσικά πάντοτε με τη συντροφιά ενός βιβλίου.

(Καφές και Βιβλία λοιπόν! Και ποιος δεν θα ήθελε να διαβάσει και να πιει καφέ εκεί!)

Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!