Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Η Χοντρομπαλού - Γκυ ντε Μωπασάν

Το δεύτερο review γι αυτό το μήνα. Ω ναι!!! Τελικά έχω κι εγώ λίγο χρόνο να διαβάσω μερικά όμορφα λογοτεχνικά διαμαντάκια που μου έχουν προτείνει κατά καιρούς φιλικά πρόσωπα. Γενικώς είχα ακούσει και διαβάσει αρκετά για τον Γκυ ντε Μωπασάν, και τελικά έφτασε η κατάλληλη στιγμή να απολαύσω κι εγώ το συγγραφικό του έργο. Πρώτο βιβλίο, και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την «Χοντρομπαλού». Σας το παρουσιάζω λοιπόν!

Σύνοψη του βιβλίου:

ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ, 1870. Μέσα στη δίνη του Γαλλοπρωσικού Πολέμου, δέκα πολίτες της Ρουέν προσπαθούν να διαφύγουν από την κατεχόμενη πόλη, επιβαίνοντας σε μια άμαξα. Οι επιβάτες αποτελούν μικρογραφία της γαλλικής κοινωνίας: ευγενείς, αστοί και δύο μοναχές συνιστούν την ομάδα των "καθωσπρέπει" ατόμων, που εκπλήσσονται δυσάρεστα όταν ανακαλύπτουν ότι συνταξιδεύουν με μια νεαρή πόρνη, τη Χοντρομπαλού. Κατά τη διάρκεια του αναγκαστικού συγχρωτισμού τους τα εθνικά και κοινωνικά στερεότυπα ανατρέπονται: ενώ τα ευυπόληπτα πρόσωπα τηρούν στάση ιδιοτελούς ουδετερότητας απέναντι στον κατακτητή, η Χοντρομπαλού εκφράζει έναν αγνό και πηγαίο πατριωτισμό. Επιπλέον, με την αξιοπρέπεια, τη γενναιοδωρία της και τα ειλικρινή της αισθήματα, σε αντιδιαστολή με την υποκρισία των συνεπιβατών της, διαψεύδει τις προκαταλήψεις που συνδέονται με το ήθος και την κοινωνική της θέση.

Με τη "Χοντρομπαλού" (1880) ο Γκυ ντε Μωπασάν, που έμελλε να αναδειχθεί σε κορυφαίο διηγηματογράφο, κέρδισε την αναγνώριση, πλάθοντας έναν από τους πιο επιτυχημένους χαρακτήρες του πεζογραφικού του έργου.

Προσωπική άποψη:

Φωτογραφία: Εκδόσεις Κίχλη
Και τι δεν θα μπορούσα να πω και να γράψω για αυτό το βιβλίο. Ορθώς το αποκάλεσα διαμαντάκι στην εισαγωγή παραπάνω! Πρώτα απ όλα το εξώφυλλο είναι ένα μικρό καλλιτεχνικό έργο. Δεν έχω αναφερθεί ποτέ στη φυσική υπόσταση και την εμφάνιση των βιβλίων που παρουσιάζω εδώ, ωστόσο τώρα δεν μπορώ να συγκρατηθώ!

Για να μην μακρηγορώ, η «Χοντρομπαλού» δικαίως θεωρείται το αριστούργημα του Γκυ ντε Μωπασάν. Με εξαιρετικά επιδέξιο τρόπο ο συγγραφέας μας εισάγει στο ιστορικό πλαίσιο του έργου. Τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο. Παραθέτει ιστορικά στοιχεία και σκηνές από τη δύνη του πολέμου χωρίς υπερβολικές και κουραστικές λεπτομέρειες που δεν θα ταίριαζαν στον λογοτεχνικό του χαρακτήρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας εκτυλίσσεται μέσα σε μια άμαξα και ενδιάμεσα σε ένα πανδοχείο. Ο μικρός αυτός κινούμενος χώρος φιλοξενεί τη μικρογραφία της γαλλικής κοινωνίας. Ο «καθωσπρεπισμός» κυριαρχεί σε όλο του το μεγαλείο. Οι χαρακτήρες είναι ως επί το πλείστον «σεμνότυφοι» τόσο που δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι μαζί τους ταξιδεύει και μια πόρνη. Οι κυρίες είναι αρκετά «κυρίες» ώστε να συνομιλήσουν μαζί της, και οι κύριοι είναι αρκετά «κύριοι» ώστε να ασχοληθούν σοβαρά μαζί της.

Τα στερεότυπα καταρρίπτονται όταν η ανάγκη και η διαφυγή από τον κίνδυνο υπερτερούν έναντι του καθωσπρεπισμού. Εν αντιθέσει με τους συνταξιδιώτες της, η Χοντρομπαλού παρουσιάζεται από τον Μωπασάν ως αγνή, αξιοπρεπής και με έντονο πατριωτισμό. Πρόκειται για έναν χαρακτήρα κόντρα στις κοινωνικές προκαταλήψεις, που εν τέλει «θυσιάζεται» και αντί να εκτιμηθεί, έρχεται αντιμέτωπη με την απόλυτη απογοήτευση.

Η Χοντρομπαλού είναι κάθε άλλο πάρα μια κοινή πόρνη. Η Χοντρομπαλού έχει προσωπικότητα.

Η μοναδική γραφή του Μωπασάν με συνεπήρε. Οποιοσδήποτε θέλει να ξεκινήσει με κάποιο από τα έργα του, καλύτερα να ξεκινήσει με αυτό!

Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!