Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα

Η Ροζαλί Λοράν ιδιοκτήτρια ενός μικρού χαρτοπωλείου στο κέντρο του Παρισιού, είναι η πρωταγωνίστρια αυτού του βιβλίου. Ονειροπόλα και αθεράπευτα ρομαντική αποφασίζει να ανοίξει αυτό το χαριτωμένο μαγαζάκι πιστεύοντας πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που στέλνουν κάρτες αντί να επικοινωνούν απρόσωπα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. 
Νικολά, Μπαρρό (2018), Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα, Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη.
(φωτογραφία: Σοφία - Καφές και Βιβλία)
Για την Ροζαλί η αλληλογραφία ήταν μια μαγική διαδικασία, με φυσική υπόσταση, αφού το να λαμβάνεις κάρτα από αγαπημένο σου πρόσωπο σήμαινε κάτι παραπάνω από απλή επικοινωνία, διότι μπορείς να αγγίξεις την κάρτα, τα γράμματα του άλλου - να χαζέψεις τις ιδιαιτερότητές τους - και να την κρατήσεις στο κουτάκι των όμορφων αναμνήσεων.

Οι μέρες κυλούσαν ήσυχα στην οδό Ντραγκόν όπου βρισκόταν το χαρτοπωλείο το Luna Luna. Ελάχιστες οι ηλιόλουστες μέρες στο Παρίσι. Η Ροζαλί νοσταλγούσε το μπλε χρώμα του ουρανού. Λάτρευε το μπλε και όλες του τις αποχρώσεις από μικρό παιδί. Της άρεσε να ζωγραφίζει ενώ λάτρευε και το διάβασμα. Όλο και περισσότερος κόσμος έφτανε καθημερινά στο μαγαζί της προκειμένου να τους εικονογραφήσει με το περίσσιο ταλέντο και την καλαισθησία της ευχετήριες κάρτες για κάθε περίσταση καθώς και καρτ ποστάλ.

Ένα πρωί μπαίνει στο χαρτοπωλείο ένας ηλικιωμένος κύριος, χωρίς η ίδια να γνωρίζει ότι πρόκειται για τον συγγραφέα των αγαπημένων της παιδικών βιβλίων, τον Μαξ Μαρσαί. Ο Μαξ της ζητά να εικονογραφήσει το νέο του παιδικό βιβλίο με τίτλο η «Η μπλε τίγρη».  Το βιβλίο τελικά κυκλοφόρησε. Η Ροζαλί το είχε τοποθετήσει στη βιτρίνα του χαρτοπωλείου της για να θαυμάζουν το έργο της οι περαστικοί και οι πελάτες, ώσπου μια μέρα ένας «περίεργος άνδρας» αλλά με εντυπωσιακά μπλε μάτια στάθηκε μπροστά από τη βιτρίνα και κοιτούσε έκπληκτος – αρνητικά όμως έκπληκτος – το βιβλίο. Ο πανέμορφος αυτός άνδρας ήταν ο Ρόμπερτ Σέρμαν, γνωστός αμερικάνος δικηγόρος και καθηγητής στην έδρα της λογοτεχνίας. Εισβάλει  την επόμενη μέρα στο Luna Luna και κατηγορεί την ίδια και τον Μαξ για λογοκλοπή.

Τότε αρχίζει μια σειρά από ανατρεπτικά γεγονότα που θα αλλάξουν τόσο τη ζωή της Ροζαλί όσο και των άλλων δύο προσώπων.  Η Ροζαλί αναρωτιέται εάν πρόκειται για έναν νέο μεγάλο έρωτα ή απλώς για έναν μπελά. Ευτράπελα και μοιραία γεγονότα, ατυχείς συγκυρίες, αποκαλύψεις και έρωτας χαρακτηρίζουν αυτό το μυθιστόρημα. Οι περιγραφές του συγγραφέα είναι άκρως επιτυχημένες και μας μεταφέρουν με τον πιο αριστοτεχνικό τρόπο στην καρδιά του Παρισιού και την καθημερινή ζωή εκεί, δημιουργώντας όμορφα συναισθήματα.

Διαβάστε το. Θα το λατρέψετε! 

Νικολά, Μπαρρό (2018), Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα, Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη

Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!