Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Το Πράσινο Σημειωματάριο - Clare Pooley

Βρισκόμαστε στα μισά του Αυγούστου, με τον καύσωνα να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα εντελώς ανυπόφορη. Εγώ αναζητώ τρόπους διαφυγής από τη ρουτίνα μου. Σταματώ για πέντε ημέρες το διάβασμα του διδακτορικού μου, ώστε να απολαύσω ανενόχλητη τη θέα της βεράντας μου και το νέο, υπέροχό μου βιβλίο. Όχι όχι δεν πρόκειται για αυτό που θα παρουσιάσω σήμερα. Θα σας πω και για αυτό, αλλά με τη σειρά του. Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα ωραίο βιβλίο με το οποίο μπορείτε να χαλαρώσετε οποιαδήποτε στιγμή. Δεν θέλω να το χαρακτηρίσω καλοκαιρινό ανάγνωσμα, δροσερό κ.λπ. κλ.π. Μα αλήθεια, έχουν εποχή τα βιβλία; Δεν μπήκα ποτέ στον κόπο να σκεφτώ κάτι τέτοιο!

Το βιβλίο αυτό είναι «Το Πράσινο Σημειωματάριο» της Clare Pooley, από τις ΕκδόσειςΜεταίχμιο.

Σύνοψη του βιβλίου:

Όλοι λένε ψέματα για τη ζωή τους. Τι θα γινόταν όμως αν μοιραζόσουν την αλήθεια;

Αυτή είναι η ερώτηση που γράφει σ’ ένα ανοιχτοπράσινο σημειωματάριο με την επιγραφή «Το πείραμα της αυθεντικότητας» ο Τζούλιαν Τζεσόπ, ένας εκκεντρικός ζωγράφος εβδομήντα εννέα ετών. Αφήνει το τετράδιο στο καφέ της Μόνικα στην Οδό Φούλαμ πυροδοτώντας έτσι μια αλυσίδα γεγονότων που θα αλλάξει τις ζωές των έξι πρωταγωνιστών. Στο σημειωματάριο αυτό ο καθένας τους θα αποκαλύψει τις ενδόμυχες αλήθειες και επιθυμίες του και μέσα από την αλληλεπίδρασή τους θα ανακαλύψουν όλοι τη δύναμη αλλά και τον κίνδυνο της ειλικρίνειας.

Φωτογραφία: Μεταίχμιο

Προσωπική άποψη: 

Αρχικά ήμουν επιφυλακτική, όπως για κάθε τι που διαφημίζεται πολύ. Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα. Προσωπικά με διέψευσε. Ευτυχώς! Μου κράτησε παρέα αρκετά απογεύματα, καθώς η έκτασή του είναι αρκετά ικανοποιητική.

Ως προς το περιεχόμενο, είναι κυριολεκτικά αυτό που περιγράφει πολύ ορθά ο απλούστατος τίτλος του. Όλη η πλοκή περιστρέφεται γύρω από ένα πράσινο σημειωματάριο. Εκ πρώτης όψεως ίσως θεωρηθεί κάτι κοινό ή μονότονο. Είναι κάθε άλλο παρά μια μονότονη ιστορία. Ένα πράσινο σημειωματάριο που αφήνεται από τον κάτοχό του σε ένα βίνταζ καφέ του Λονδίνου, οδηγείται από την ίδια του τη μοίρα, αλλάζει χέρια, φιλοξενεί ανθρώπινες ιστορίες, ανείπωτες, έντονα συναισθήματα και ανεκπλήρωτους στόχους. Οι χαρακτήρες είναι αρκετοί. Το νήμα ξεκινά από την ιδιοκτήτρια του καφέ, ξετυλίγεται σε διάφορες γωνίες του κόσμου και καταλήγει πάλι στο ίδιο σημείο. Πόσο διαφορετικά είναι τα δεδομένα όμως αυτή τη φορά; Τι έχει αλλάξει πραγματικά;

Βασική αρχή αυτού του πειράματος είναι η ειλικρίνεια. Άραγε βοηθάει η ειλικρίνεια; Μπορεί να συνυπάρξει με την αγάπη; Με τους στόχους; Με τη φιλία;

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί την απλή της γραφή, το χιούμορ και την εναλλαγή σκηνικών με άρωμα Λονδίνου, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος!

Το προτείνω παρέα με μια κούπα ζεστό καφεδάκι!

Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!