Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Μαντάμ Μποβαρύ, Gustave Flaubert

Πάει καιρός που διάβασα αυτό το βιβλίο, όμως δεν ξέχασα σε καμία περίπτωση αυτή την ιστορία. Έχοντας εντρυφήσει αρκετά στη μελέτη του γαλλικού στυλ, ήρθε η ώρα να εμβαθύνω και στη γαλλική λογοτεχνία, ένα κομμάτι πολύ σημαντικό στη παγκόσμια γνώση. Γαλλία και πάλι Γαλλία λέω από μέσα μου όσο γράφω αυτές τις γραμμές.  

Σύνοψη του βιβλίου:

H Μαντάμ Μποβαρί είναι η ιστορία της Έμας, μιας όμορφης, απλής κοπέλας στη γαλλική επαρχία, η οποία ονειρεύεται μια ζωή ουτοπική, σαν κι αυτή που περιγράφεται στα ρομαντικά βιβλία, γεμάτη έντονες συγκινήσεις, πολυτέλειες, πάθη και φλογερούς έρωτες. Όμως ο γάμος της με τον Σαρλ Μποβαρί, που είναι εξαιρετικά αφοσιωμένος και πράος αλλά βαρετός για κείνη σύζυγος, κάθε άλλο παρά ιδανικός θα αποδειχθεί και θα τη βυθίσει στην ανία και την πλήξη μιας ζωής πεζής και ανούσιας, όπως ορίζουν οι κοινωνικές συμβάσεις και οι συντηρητικές ιδέες της υποκριτικής επαρχίας. Η Έμα θα κυνηγήσει τη χίμαιρα, το όνειρο, τις φαντασιώσεις της για έναν μεγάλο έρωτα σε πρόσωπα που είναι ωστόσο δημιουργήματα του κόσμου τον οποίο περιφρονεί και απεχθάνεται. Όταν όμως οι μάσκες πέσουν και δει τη γύμνια και τη φτώχεια της ψυχής τους, ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσει για να ανακαλύψει την προσωπική της αλήθεια; Αμείλικτο σαν τραγωδία, βίαιο σαν δράμα, δηκτικό σαν κωμωδία, το κοινότοπο θέμα της μοιχείας αποκτά βαθύτατα ανθρώπινες διαστάσεις στο έργο του Φλομπέρ. Διαβρωτικό και ρηξικέλευθο, το αριστουργηματικό αυτό νατουραλιστικό μυθιστόρημα έφερε επανάσταση στον τρόπο γραφής της εποχής, συγκρούστηκε με τις φόρμες του ρομαντισμού και, με την άκαμπτη αντικειμενικότητά του, σφράγισε την απαρχή μιας νέας εποχής στη λογοτεχνία. (από Public)

Προσωπική άποψη:

Δεν έχω να πω πολλά για το βιβλίο αυτό. Οι απόψεις και οι κριτικές που έχουν γραφτεί για το αριστούργημα αυτό του Gustave Flaubert είναι πολυάριθμες και δεν νομίζω ότι θα τις υπερβώ, μα ούτε και θα τις ξεπεράσω. Από την αρχή ως το τέλος ο ρομαντισμός και η δραματική διάθεση αντιμάχονται, με το δράμα να κορυφώνεται στο τέλος και να χαρακτηρίζει όλη την πλοκή. Μια νεαρή γυναίκα παντρεύεται έναν γιατρό. Επιθυμεί μια πολυτελή ζωή, γεμάτη πάθος και έρωτα. Η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνη. Προσπάθησε να ξεφύγει από αυτό. Αναζήτησε αλλού το πάθος που δεν βρήκε σε εκείνον. Επαναλαμβανόμενα πληγώθηκε. Αν αφήνεσαι και υποκύπτεις σε πειρασμούς, πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχθείς και τις συνέπειες, και αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ιστορίας. Ένα βιβλίο γεμάτο έρωτα, δραματικές ανατροπές και μειλίχια πάθη, με άρωμα Γαλλίας.

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τα ράφια των βιβλιοθηκών σας με κλασσική γαλλική λογοτεχνία, αυτό το βιβλίο δεν μπορεί να λείπει.

Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ! 

Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!