Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα, Νικολά Μπαρρό


Η Ροζαλί Λοράν, ιδιοκτήτρια ενός μικρού χαρτοπωλείου στο κέντρο του Παρισιού, είναι η πρωταγωνίστρια αυτού του βιβλίου. Ονειροπόλα και αθεράπευτα ρομαντική, αποφασίζει να ανοίξει το χαριτωμένο μαγαζάκι της πιστεύοντας πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που στέλνουν κάρτες αντί να επικοινωνούν απρόσωπα μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Για τη Ροζαλί, η αλληλογραφία ήταν μια μαγική διαδικασία, με φυσική υπόσταση: η παραλαβή μιας κάρτας από αγαπημένο πρόσωπο σήμαινε περισσότερα από απλή επικοινωνία· μπορούσες να αγγίξεις την κάρτα, να χαζέψεις τις λεπτομέρειες και να την φυλάξεις στο κουτάκι των όμορφων αναμνήσεων.


Οι μέρες κυλούσαν ήσυχα στην οδό Ντραγκόν, όπου βρισκόταν το χαρτοπωλείο Luna Luna. Λίγες οι ηλιόλουστες μέρες στο Παρίσι, και η Ροζαλί νοσταλγούσε το μπλε χρώμα του ουρανού, που λάτρευε από μικρό παιδί. Αγαπούσε τη ζωγραφική και το διάβασμα, και κάθε μέρα όλο και περισσότερος κόσμος έφτανε στο μαγαζί της για να εικονογραφήσει ευχετήριες κάρτες και καρτ ποστάλ με το ταλέντο και την καλαισθησία της.

Ένα πρωί, στο μαγαζί μπαίνει ένας ηλικιωμένος κύριος, που η Ροζαλί αγνοούσε ότι ήταν ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδικών της χρόνων, Μαξ Μαρσαί. Εκείνος της ζητά να εικονογραφήσει το νέο του παιδικό βιβλίο, «Η μπλε τίγρη». Το βιβλίο κυκλοφόρησε και η Ροζαλί το τοποθέτησε στη βιτρίνα του Luna Luna, για να το θαυμάζουν οι περαστικοί και οι πελάτες.

Μια μέρα, όμως, ένας «περίεργος άνδρας» με εντυπωσιακά μπλε μάτια στέκεται μπροστά από τη βιτρίνα και κοιτάζει το βιβλίο με έκπληξη – αρνητική αυτή τη φορά. Ο άνδρας, Ρόμπερτ Σέρμαν, Αμερικανός δικηγόρος και καθηγητής λογοτεχνίας, εισβάλει την επόμενη μέρα στο Luna Luna και κατηγορεί τη Ροζαλί και τον Μαξ για λογοκλοπή.

Ακολουθεί μια σειρά ανατρεπτικών γεγονότων που αλλάζουν τη ζωή της Ροζαλί και των δύο ανδρών. Ευτράπελα και μοιραία περιστατικά, ατυχείς συγκυρίες, αποκαλύψεις και έρωτας χαρακτηρίζουν αυτό το μυθιστόρημα. Οι περιγραφές του Νικολά Μπαρρό είναι άκρως επιτυχημένες, μεταφέροντάς μας στην καρδιά του Παρισιού και στην καθημερινή ζωή εκεί, γεμίζοντας τον αναγνώστη με όμορφα συναισθήματα.

Διαβάστε το· θα το λατρέψετε!

Νικολά, Μπαρρό (2018), Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα, Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη

Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!