Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, υπήρχε η ανάγκη για έναν χώρο που να αντικατοπτρίζει την πνευματική και πολιτιστική ατμόσφαιρα της εποχής. Το όραμα του Δεσμού έγινε πραγματικότητα τον Ιούνιο του 1983, και συνεχίζει να αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τον ελληνισμό στη Γαλλία. Ο Γιάννης Μαυροειδάκος δεν δημιούργησε απλώς ένα βιβλιοπωλείο, αλλά έναν χώρο με ταυτότητα και επιρροή. Στήριξη προσέφεραν πολλοί Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες της εποχής, όπως οι Βασίλης Αλεξάκης, Άρης Φακίνος, Αλέκος Φασιανός, Κλεμάν Λεπίδης, Κώστας Αξελός, Ανδρέας Κέδρος, Κώστας Γαβράς, Άδωνις Κύρου, μεταξύ άλλων.
Ο Δεσμός συνεχίζει να λειτουργεί ως βιβλιοπωλείο, εκδοτικός οίκος και σημείο συνάντησης του ελληνισμού στη Γαλλία. Μέσα από τις εκδόσεις του έχουν μεταφραστεί έργα περίπου 30 νεοελλήνων ποιητών, ενώ μεγάλο μέρος των 200 Ελλήνων συγγραφέων που κάθε χρόνο μεταφράζονται στη Γαλλία αποτελεί έργο του Δεσμού, σύμφωνα με το αφιέρωμα της Le Monde.
Το βιβλιοπωλείο βρίσκεται στο νούμερο 14 της Οδού Βαντάμ (Vandamme), στην περιοχή Μονπαρνάς (Montparnasse), και κατά τη διάρκεια πολιτιστικών εκδηλώσεων η περιοχή κλείνει από το πλήθος που συρρέει για να τιμήσει το έργο του Δεσμού και την ελληνική κουλτούρα.
Σε αυτά τα 30 χρόνια, το βιβλιοπωλείο έχει οργανώσει πολλές εκδηλώσεις, όπως:
Εβδομαδιαίες αφιερωμένες στην ελληνική λογοτεχνία
Βραδιές για ποιητές, μυθιστοριογράφους και μεταφραστές
Στρογγυλά τραπέζια, συζητήσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές και εβδομάδες Ελληνικού κινηματογράφου
Συμμετοχή στο Salon du Livre de Paris από το 1997, με παρουσίαση πάνω από 200 ελληνικών βιβλίων μεταφρασμένων στα γαλλικά σε 200.000 επισκέπτες
Επιπλέον, στο χώρο του βιβλιοπωλείου διδάσκονται νέα Ελληνικά σε Γάλλους ενδιαφερόμενους, ενώ προωθούνται βιβλία, λεξικά, χάρτες και τουριστικοί οδηγοί που αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα.
Σημαντική είναι και η συμβολή του Δεσμού στον εκδοτικό τομέα, μέσω του περιοδικού «Δεσμός - Desmos / Le Lien», που εκδίδεται από το 1999 στα ελληνικά και τα γαλλικά, με περισσότερους από 400 συνδρομητές και 300 τεύχη διανεμημένα σε άλλα βιβλιοπωλεία. Το περιοδικό παρουσιάζει την Ελλάδα μέσα από τη ματιά Γάλλων και Ελλήνων δημιουργών, με κείμενα, μελέτες και άρθρα για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Η θερμή ανταπόκριση του κοινού επιβεβαιώνει το όραμα του ιδρυτή, ο οποίος έχει δηλώσει:
"Είναι αναμφίβολο ότι μαζί με το βιβλιοπωλείο και τις άλλες εκδόσεις του Δεσμού, το περιοδικό Desmos - Le Lien δημιούργησε έναν πυρήνα πολιτιστικής δράσης, ιδιαίτερα επωφελή για την παρουσία της Ελληνικής ταυτότητας στη Γαλλία."
Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πες μας τη γνώμη σου!