Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Irvin Yalom: Όταν έκλαψε ο Νίτσε

Ο Irvin Yalom γεννήθηκε το 1931 στην Ουάσινγκτον. Κατέχει έως και σήμερα εξέχουσα θέση στην ιστορία της ψυχιατρικής και της ψυχοθεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί, πως είναι ένας από τους πιο σημαντικότερους ερευνητές και κλινικούς της ομαδικής ψυχοθεραπείας.

Το διδακτικό μυθιστόρημα «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» αποτελεί μια εισαγωγή στις βασικές αρχές της ψυχοθεραπείας. Κύριος σκοπός του Yalom ήταν να διερευνήσει και να καταδείξει αφενός, την ανθρώπινη σχέση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο, και αφετέρου τη σχέση της φιλοσοφίας που εκπροσωπεί ο Νίτσε με τις αρχές της ψυχοθεραπείας.

Καφές και Βιβλία. 
Η ιστορία ξεκινά από την Βενετία και στη συνέχεια εκτυλίσσεται στη Βιέννη. Κεντρικά πρόσωπα με ενεργό ρόλο στην όλη υπόθεση είναι: ο Δρ. Μπρόιερ, η Λου Σαλομέ, ο Φρόυντ και φυσικά ο Νίτσε. Όλα αρχίζουν με μια κάρτα που έστειλε ο Λου Σαλομέ στον Δρα. Μπρόιερ, η οποία έγραφε:

Δρ. Μπρόιερ,
Πρέπει να σας δω για ένα εξαιρετικά επείγον ζήτημα. Το μέλλον της γερμανικής φιλοσοφίας κρέμεται από μια κλωστή. Ελάτε αύριο στις εννέα το πρωί στο Καφέ Σορρέντο.
                                                                                                                                                                  Λου Σαλομέ

Στη συνάντηση η Λου Σαλομέ ανακοινώνει στον Δρα. Μπρόιερ πως ένας φίλος (ο Νίτσε) της βρίσκεται σε απόγνωση και χρειάζεται θεραπεία. Η Λου Σαλομέ, είναι μια επικίνδυνα γοητευτική γυναίκα, μόλις 21 ετών, όπου παρά το νεαρό της ηλικίας της καταφέρνει αριστοτεχνικά να πείσει κάθε άνθρωπο γύρω της, όπως και τον Μπρόιερ, ώστε να αναλάβει τη θεραπεία του Νίτσε. Ο Μπρόιερ εξιστορεί στον Φρόυντ το περιστατικό του Νίτσε αλλά και τον ενθουσιασμό που του προκάλεσε η ομορφιά και η αφοπλιστική τόλμη της Λου. Ο Νίτσε δεν αποδέχεται φυσικά το γεγονός πως χρήζει ιατρικής παρακολούθησης, γι αυτό η Λου και ο Δρ. Μπρόιερ «συνωμοτούν» με στόχο τη θεραπεία του. Ο Νίτσε συναντά τον Μπρόιερ. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ ψυχοθεραπείας και των αρχών της φιλοσοφίας του Νίτσε, μέσα από μια σειρά υπέροχων και αποκαλυπτικών συζητήσεων.

Όμως τελικά ποια σκέψη θα υπερισχύσει; Ποια κοινά θα ενώσουν με δεσμούς φιλίας τον Νίτσε και τον Δρα. Μπρόιερ; Πρόκειται για μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα, καθώς αποκαλύπτονται σιγά σιγά τα στοιχεία της αληθινής σχέσης.

Δεν θα πω κάτι άλλο, παρά μόνο ότι αξίζει να το διαβάσετε!


 Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!