Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Παρίσι στον Κύβο


Είστε έτοιμοι για ένα υπέροχο και γεμάτο ευτράπελα ταξίδι στο Παρίσι; Αν ναι τότε διαβάστε αυτό το βιβλίο. Πρωταγωνίστριες τρεις γυναίκες, με κοινό στοιχείο μεταξύ τους την ερωτική απογοήτευση κι ένα παρελθόν που θέλουν να αφήσουν πίσω. Σκοπός του είναι να φύγουν στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές. Τα πρόσωπα της ιστορίας είναι η Αλίκη, η Μαρίνα και η Νατάσσα. Ζουν στην Αθήνα, δεν γνωρίζονται αλλά οι συγκυρίες αργότερα τις ευνοούν και τελικά καταλήγουν να είναι αχώριστες.  

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές προσωπικότητες με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η κάθε μια. Η Αλίκη είναι κλασσική περίπτωση κοπέλας μεγαλωμένης στα βόρεια προάστια, καλομαθημένη και συνάμα καλόκαρδη. Είναι γενικώς φλύαρη και ενθουσιάζεται εύκολα με ο,τιδήποτε καινούριο δει. Το μεγάλο της όνειρο είναι να γίνει διάσημη. Δεν γνώριζε σε τι, αλλά ήθελε απλώς να γίνει διάσημη. Με το τέλος των σπουδών της στη γαλλική φιλολογία αποφασίζει να πάει στο Παρίσι για μεταπτυχιακό. Τι θα γίνει όμως με τον «μεγάλο» της έρωτα τον Κωνσταντίνο; Η Μαρίνα, είναι μοναχοπαίδι, μιας μικρομεσαίας αστικής οικογένειας του Πειραιά. Αριστούχος στο σχολείο αλλά και ως φοιτήτρια της γαλλικής φιλολογίας. Ζει κάτω από τα «θέλω» της υπερπροστατευτικής μητέρας της. Ένα μεταπτυχιακό στο Παρίσι αποτελεί γι αυτήν τη μόνη ευκαιρία για απόλυτη ανεξαρτησία και αυτοελέγχου.  Τι θα γίνει όμως και με τη δική της σχέση; Ειδικά όταν θα ανακοινώσει στον Παύλο –το αγόρι της- την απόφασή της για το μεταπτυχιακό στην αγαπημένη της πόλη; Η Νατάσσα, είναι η δυναμική της υπόθεσης. Είναι αυτό που θα λέγαμε η κουλτουριάρα και συνάμα το «μαγκάκι» της παρέας. Λατρεύει τα βιβλία και το διάβασμα, αλλά και άλλες εξαρτήσεις όπως τα στριφτά της τσιγάρα που τη συνοδεύουν παντού. Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, θα είναι γι αυτήν η απόλυτη «λύτρωση» από μια σχέση – με τον ακατανόμαστο Μάκη- που τελείωσε τόσο άδοξα, και της άφησε πικρή γεύση για τον έρωτα και τη συμβίωση.

Το όνειρό τους πραγματοποιείται! Γίνονται δεκτές από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Μετακομίζουν στην Πόλη του Φωτός που τόσο αγαπούν. Τα μαθήματα ξεκινούν, όπως και οι ατελείωτοι ποδαρόδρομοι ως το πανεπιστήμιο ή τη βιβλιοθήκη, οι βόλτες και οι περιπλανήσεις στα αναρίθμητα αξιοθέατα, ώσπου μια μέρα σε ένα διάλλειμα από τα μαθήματα γνωρίζονται, κι εκεί αρχίζει όχι μόνο η πραγματική φοιτητική ζωή σε μια ξένη χώρα όπου αν μη τι άλλο πρέπει να τους μείνει αξέχαστη, αλλά και μια πραγματική φιλία. Από την πρώτη τους κιόλας κοινή έξοδο, οι εξομολογήσεις γύρω από την ερωτική τους ζωή έδιναν κι έπαιρναν, σαν να γνωρίζονται από χρόνια. Από εκείνο το απόγευμα έγιναν αχώριστες. Η Αλίκη εξακολουθούσε να υπερηφανεύεται για τον έρωτά της τον Κωνσταντίνο, ενώ η Μαρίνα με τη Νατάσσα ήθελαν απεγνωσμένα ή μια να βρει μια ήρεμη ρομαντική σχέση, και η δεύτερη να ζήσει μια σεξουαλική ζωή άνευ όρων και συναισθηματικών εξαρτήσεων.

Ένα φοιτητικό πάρτι σε μια άγνωστη γειτονιά, με άγνωστο κόσμο ήταν μόνο η αρχή για να αποδειχθεί ότι ή τόσο «σοβαρή» σχέση της Αλίκης δεν ήταν τελικά και τόσο σοβαρή. Ο Εμρέ ήρθε στη ζωή της για να τη στοιχειώσει. Τον ερωτεύτηκε κι ας μην το παραδέχθηκε ποτέ στα κορίτσια. Μέχρι εκείνη τη νύχτα που της ανακοίνωσε ότι παντρεύεται. Έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Η ίδια όμως δεν γνώριζε πως λίγο καιρό μετά, ένα ακόμη συμβάν θα την έφερνε κοντά με τον πραγματικό έρωτα που επιζητούσε, κι ας μη γνώριζε τη διάρκειά του. Απλώς ήθελε να το ζήσει. Η «τυχερή» ημέρα της Μαρίνας ήταν όταν διάβαζε στο σπίτι της, μπροστά από το παράθυρο που έβλεπε στο δρόμο. Ένας κομψός κι ευγενικός άνδρας περνούσε απ’ έξω. Σταμάτησε, της έπιασε την κουβέντα. Η μια κουβέντα έφερε την άλλη, ώσπου της έδωσε την κάρτα του. Ήταν γκαλερίστας. Για να μην μακρηγορώ, η αρχή μιας σχέσης δεν άργησε και πολύ. Όμως αυτός ο ευγενικός «κύριος» έκρυβε ένα μυστικό από τη Μαρίνα. Ήταν παντρεμένος! Έτσι για τρίτη φορά στη ζωή της η Μαρίνα νιώθει προδομένη και ηλίθια που δεν κατάλαβε το αυτονόητο. Η Νατάσσα δεν χρειάστηκε να πάει μακριά για να συναντήσει τον «απόλυτο έρωτα» παρά μόνο μέχρι το πανεπιστήμιο. Ερωτεύτηκε τον καθηγητή της τον Ενρί. Όποτε τον αντίκριζε ένιωθε τα σωθικά της να καίνε. Ο έρωτάς της για τον καθηγητή, μετατράπηκε σε έντονο και σχεδόν ανυπόφορο συναίσθημα. Τι να έγινε τελικά με τη Νατάσσα και τον Καθηγητή Ενρί Μπογκός; Φούντωσε το πάθος ή έμεινε μια ανεκπλήρωτη επιθυμία; 

Μέσα από την ιδιαίτερη γραφή της Βίκυς Μωραγιάννη με φόντο την Πόλη του Φωτός (που προσωπικά λατρεύω!), κάθε αναγνώστης/ρια θα συναντήσει ένα κομμάτι του εαυτού του, ένα παρόμοιο συμβάν, συναίσθημα ή μια στιγμή, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Προσωπικά ταυτίστηκα και με τις τρεις ιστορίες.

Μωραγιάννη, Βίκυ (2017), Παρίσι στον Κύβο, Αθήνα: Εκδόσεις BELL


Καλό σας διάβασμα!

Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας τη γνώμη σου!